2009 m. spalio 14 d., trečiadienis

Lietuvių kalbos 105 klavišų klaviatūra




Pirkėjai jau įgunda pasiklausti kompiuterio klaviatūros pardavėjo, ar klaviatūra turi lietuvškas raides.

Gal dėl to Logitech Classic Keyboard 200 sudėjo lietuviškas raides
.
Bet ne šalia o vietoje ! @ # $ % ženklų!

Šios klaviatūros atveju tikriausiai pirkėjas gali rinktis arba be lietuviškų raidžių, arba be šauktuko ir procento, kokios parduodamos Lietuvoje.

Kodėl taip dažnai tenka rinktis būtent iš blogybių?

Gera proga užsiminti, kad tie, kas ieško tobulos klaviatūros rašymui lietuvių kalba, yra sukurta ir visus reikalingus ženklus turinti, taip vadinama „Standartinė klaviatūra“ .

Ar ne keista, kad lietuviškas kabutes rašome kodais ALT+0132 ir ALT+0147 ?
Rimas Kudelis jas paplitusioje klaviatūroje siūlo sudėti vietoje nenaudojamų ženklų 9 ir 0. Verta išbandyti.

Šiuo metu vėl vyksta diskusijos apie tai ar verta „skaičiukinę“ netobulą, deja, paplitusią klaviatūrą, toliau tobulinti papildant ją trūkstamais ženklais, prašant juos įtraukti į MS Windows OS platinamas tvarkykles (Linux OS tai jau realizuota). Vieniems atrodo, kad nereikia lopyti ir gerinti vis tiek blogo varianto. Kitiems atrodo, kad verta „skaičiukinę“ papildyti trūkstamomis kabutėmis, brūkšniu ir taip sudaryt galimybę tūkstančiams kompiuterių naudotojų parašyti lietuviškas kabutes tegul ir netobula, bet daugumos naudojama klaviatūra.

Deja patobulinimai programinėje įrangoje yra tik netobuli sprendimai. Labai svarbu, kad kompiuterio naudotojas ne tik galėtų surinkti reikiamus ženklus klaviatūra, bet juos ir rastų bent jau Lietuvos parduotuvėse įsigytoje klaviatūroje.

Svarbu teoriškai. Deja klaviatūrų betvarkės Lietuvoje sutvarkymas tikriausiai būtų sudėtingas ir organizacinis ir finansinis projektas. Lieka tikėtis, kad klaviatūras be reikiamų ženklų pirkėjai išmoks atpažinti ir jų paprasčiausiai nepirks.

O nešiojamųjų kompiuterių klaviatūros be lietuviškų ženklų - jau atskira tema.

Apie mane

skype pseudonimas: rytumb