2008 m. liepos 29 d., antradienis

„Apple“ kompiuterių lokalizavimo gairės (eskizas)

„Apple“ kompiuteriai yra puikūs, tačiau jiems dar reikia gerokai padirbėti lokalizavimo srity. Čia surašiau jų lokalizavimo gaires.

Numatyti kompiuteryje lietuviškus rašmenis turinčią klaviatūrą


Kompiuteriai parduodami su anglų kalbai numatyta klaviatūra. Ji yra puikios kokybės, tačiau būtina išgraviruoti klaviatūroje lietuvių kalbai reikalingus rašmenis.

Neaišku kaip dabar parduodamais kompiuteriais parašyti lietuviškas raides, kabutes, skyrybos brūkšnį.

Kadangi „Apple“ gamina kompiuterius, kuriuose ypač pabrėžiamas naudojimo patogumas, dėmesingumas detalėms, draugiškumas leidybinėms sistemoms, kompiuteriuose dar nėra susiformavęs akivaizdžiai blogesnės „skaičiukinės“ klaviatūros standartas, juose verta įdiegti
standartinę ĄŽERTY klaviatūrą (LST 1582:2000 http://ims.mii.lt/klav/index.html)
Reikia organizuoti ir nešiojamų kompiuterių klaviatūros pritaikymą lietuviškam rašymui.

Sąrašą http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=304933 reikia papildyti ir Baltijos valstybių kalbomis.

„MS WORD“ programoje nėra galimybės parašyti raidės „Ž“. Reiktų susisiekus su „Microsoft Lietuva“ šią problemą išspręsti.

(Internete galima rasti alternatyvių klaviatūros tvarkyklių, sprendžiančių kabučių ir Ž raidės problemą, tačiau kompiuterio pirkėjai turėtų įsigyti kompiuterį su jau įdiegta ir tinkama lietuviškai rašyti klaviatūros tvarkykle.)

MAC OS reikia lokalizuoti. Suprantamiau sakant - išversti naudotojo sąsają į lietuvių kalbą.

Lyginant su kitomis OS (MS Windows, Linux) MAC OS visiškai atsilieka lokalizavimo srity. MAC OS numato ne vien anglų kalbą, tačiau siūlomų kalbų sąraše Baltijos valstybių kalbos neegzistuoja. http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=120063

MAC OS el. pašto programa laiškus siunčia ISO-8859-4 koduote, kuri lietuvių kalbai nenaudotina nuo 2000 metų.

Pašto programa turėtų laiškus siųsti ne ISO-8859-4 koduote, bet ISO-8859-13 arba UTF-8.

Šriftų, numatančių lietuviškas raides, įdiegimas. Kirčiuotų tekstų rašymo galimybė.

Numatyti MAC OS papildymą šriftais, turinčiais ir lietuviškas raides. Šiuo metu MAC OS komplektuojama su pakankamai skurdžiu tokių šriftų komplektu. Verta Lietuvai numatytus kompiuterius komplektuoti su nemokamu šriftu „Palemonas“ http://www.vlkk.lt/palemonas.html

Numatyti kirčiuotų raidžių įvedimą.

Rašybos tikrinimas

MAC OS dar nenumato lietuviškų tekstų rašybos tikrinimo. Verta OS papildyti programomis, padedančiomis maketuoti tekstą žodžius keliant į kitą eilutę skiemenimis.

2 komentarai:

Unknown rašė...

Manau, jog su standartine klaviatūra perlenkei. Vien tai, kad kokie keli pirkėjai galbūt būtų labai ja patenkinti, dar nėra priežastis gaminti ne tą išdėstymą, kurį naudoja keliolika kitų pirkėjų.

R.U. ĄŽ rašė...

Čia subtilus klausimas - kaip geriau. Abu variantai turi savo privalumų ir yra geresni, negu dabartinis „joks“. Nėra paprasta nuspręsti, nes privalumų turi abu.

„Apple“ turės nuspręsti kas jiems svarbiau ar kokybė ar įprastumas.

Kitu atveju aš balsuočiau už įprastumą, bet šį kartą manau turi laimėt kokybė ir standarto autoritetas.

Skaičiukinės naudotojai nebūtų nuskriausti, jei Apple pardavinėtų kompiuterius su tobulesne, bet neįprasta, klaviatūra. „Skaičiukininkai“ galėtų paprasčiausiai įsigyti USB klaviatūrą su skaičiukiniu sužymėtu išsidėstymu, arba naudotų angliškąjį variantą kaip dabar naudoja. Gal išprašytų „Apple“ pagaminti ir jau įprastą variantą.

Visai palaidoti standartinės klaviatūros, sukurtos specialistų, aprašomos ir greitojo rašymo vadovėliuose idėją vien dėl to, kad ji daugumai neįprasta.. Čia ne tas atvejis.
Apple šūkis „Think Diferently“ leidžia manyti, kad standartu patvirtintos klaviatūros išsidėstymas tiems kompiuteriams „gerumo“ ne atimtų o pridėtų. O tiems, kas PC įpročio nenori laužyti, visada lieka galimybė pasilikti prie savo. Prie savo .. PC ;)

Sutinku, kad čia diskusinis klausimas. Suprantu, kad „Apple“ vadovausis ne mano surašytomis gairėmis. Todėl ramiai svarstau kaip galėtų būti. Jie, tikiuosi, turi savo politiką, ir patys spręs.
Svarbu, kad svarstydami apgalvotų abu variantus. Šansas apgalvoti abu tikrai puikus, nes dar nėra tradicijos graviruoti raides.

Yra šansas devynis kartus atmatavus pjauti, o ne paskubom daryti kaip nors, kad tik veiktų, kaip buvo lietuvinama PC klaviatūra..

Žmonės „Apple“ kompiuterius renkasi ne dėl to, kad jie panašūs į PC o kaip tik, kad nori išsiskirti iš minios.
Todėl kitokia, bet patogesnė klaviatūra ir jiems gal atrodytų kaip privalumas, o ne trūkumas.

Gal verta diskusiją atkelti į NNTP news.omnitel.net „lietuvinimas“ naujienų grupę? Galėsiu tai padaryti.

Apie mane

skype pseudonimas: rytumb