2009 m. spalio 14 d., trečiadienis

Lietuvių kalbos 105 klavišų klaviatūra




Pirkėjai jau įgunda pasiklausti kompiuterio klaviatūros pardavėjo, ar klaviatūra turi lietuvškas raides.

Gal dėl to Logitech Classic Keyboard 200 sudėjo lietuviškas raides
.
Bet ne šalia o vietoje ! @ # $ % ženklų!

Šios klaviatūros atveju tikriausiai pirkėjas gali rinktis arba be lietuviškų raidžių, arba be šauktuko ir procento, kokios parduodamos Lietuvoje.

Kodėl taip dažnai tenka rinktis būtent iš blogybių?

Gera proga užsiminti, kad tie, kas ieško tobulos klaviatūros rašymui lietuvių kalba, yra sukurta ir visus reikalingus ženklus turinti, taip vadinama „Standartinė klaviatūra“ .

Ar ne keista, kad lietuviškas kabutes rašome kodais ALT+0132 ir ALT+0147 ?
Rimas Kudelis jas paplitusioje klaviatūroje siūlo sudėti vietoje nenaudojamų ženklų 9 ir 0. Verta išbandyti.

Šiuo metu vėl vyksta diskusijos apie tai ar verta „skaičiukinę“ netobulą, deja, paplitusią klaviatūrą, toliau tobulinti papildant ją trūkstamais ženklais, prašant juos įtraukti į MS Windows OS platinamas tvarkykles (Linux OS tai jau realizuota). Vieniems atrodo, kad nereikia lopyti ir gerinti vis tiek blogo varianto. Kitiems atrodo, kad verta „skaičiukinę“ papildyti trūkstamomis kabutėmis, brūkšniu ir taip sudaryt galimybę tūkstančiams kompiuterių naudotojų parašyti lietuviškas kabutes tegul ir netobula, bet daugumos naudojama klaviatūra.

Deja patobulinimai programinėje įrangoje yra tik netobuli sprendimai. Labai svarbu, kad kompiuterio naudotojas ne tik galėtų surinkti reikiamus ženklus klaviatūra, bet juos ir rastų bent jau Lietuvos parduotuvėse įsigytoje klaviatūroje.

Svarbu teoriškai. Deja klaviatūrų betvarkės Lietuvoje sutvarkymas tikriausiai būtų sudėtingas ir organizacinis ir finansinis projektas. Lieka tikėtis, kad klaviatūras be reikiamų ženklų pirkėjai išmoks atpažinti ir jų paprasčiausiai nepirks.

O nešiojamųjų kompiuterių klaviatūros be lietuviškų ženklų - jau atskira tema.

12 komentarų:

Dovydas Sankauskas rašė...

Lietuvoje lietuviški rašmenys nebus populiarūs tol, kol nebus 114 klavišų klaviatūros (105 + 9 ĄČĘĖĮŠŲŪŽ klavišai). Kiekvienai raidei reikia atskiro klavišo, o ne 3 klavišų kombinacijos su dešiniuoju Alt+Shift+klavišas.

Unknown rašė...

Dovydai, o kuriai lietuviškai raidei įvesti šiuo metu reikia trijų klavišų kombinacijos su dešiniuoju Alt ir Shift?

Dovydas Sankauskas rašė...

Raidei Ą arba simboliui „!“. Raidei Č arba simboliui „@“.

Rimai, parašyk Ą%Ū$Ž*Ė+Ū! kaip galėdamas greičiau? Kiek užtrukai? Kiek pirštų*klavišų kombinacijų iš viso panaudojai šiems 10 simbolių užrašyti? Jei perjunginėjai iš lt į us klaviatūros išdėstymus, įskaičiuok ir kiekvienam perjungimui panaudotas pirštų*klavišų kombinacijas.

R.U. ĄŽ rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
R.U. ĄŽ rašė...

Dovydai, ar žinai, kad US klaviatūra rašant lietuviškai visai nereikalinga?
! ir @, o taip pat skaičiai parašomi laikant dešinėje esantį ALT klavišą, jei reikia dar ir shift.

Dešinysis ALT "atjungia lietuvybę".
Kitaip sakant lietuviškoj skaičiukinėj klaviatūroj tavo minimi ženklai !@% ir skaičiai perkelti į taip vadinamą trečią lygmenį. Jį naudoja ir kitų šalių klaviatūros.

Pabandyk - įsijungi LT skaičiukinę ir laikydamas dešinįjį alt bei shift spaudi šauyktuko klavišą. ar matai? US klaviatūros nereikėjo.

R.U. ĄŽ rašė...

Rimas yra naudingai patobulinęs skaičiukinę klaviatūrą. Nenaudojamus klavišus 9 ir 0 panaudojo kabutėms „“

Siūlau išbandyti. Labai smagu, nes su įprasta skaičiukine nėra kaip kabučių parašyti.

Paskaityki Rimo tinklarašytyje apie tai: http://rq.lt/numeric/

Plačiau apie trečią lygį Rimas pasakoja čia:
http://rq.lt/2007/05/07/lietuviski-klaviaturos-isdestymai/#more-156


Apmaudu, kad dar žmonės įsijunginėja US klaviatūrą šauktukui parašyti.

Taip yra dar ir dėl to, kad parduodamos klaviatūros neva lietuviškos, skaičiukinės ir ženklus jau turi, bet jie trečio lygio ženklai neteisingai klaviše vaizduojami. Čia tai tikrai betvarkė.

Pakaktų tai sutvarkyt ir net mokinukai suprastų, kam tas trečias lygis reikalingas. Deja dabar tą žmonės sužino kaip pasakas.. iš lūpų į lūpas..

Dovydas Sankauskas rašė...

Apie trečią lygį aš žinau, nes būtent tą trečią lygį aš savo pirmajame komentare kritikuoju! Aš nesakiau, kad aš perjunginėju iš us į lt. Paskutinį kartą taip dariau maždaug 1999-aisias su win98. Aš naudoju trečią lygį ir jį kritikuoju.

Yra du variantai: pirmasis – lietuviškos raidės ant skaičiukų, o !@#$%^&* simboliai ant skaičiukų pasiekiami per trečią lygį ir antrasis !@#$%^&* ant skaičiukų, o lietuviškos raidės pasiekiamos per trečią lygį. Abu šie variantai yra vienas kitam priešingi: arba lietuviškos raidės, arba !@#$%^&* yra pasiekiami per trečią lygį.

Mano kritikos esmė tame, kad trečias lygis yra blogis. Visos lietuviškos raidės turi būti pasiekiamos tiesiogiai, be jokių dešiniųjų Alt klavišų. Klaviatūroje esantys skaičiai turi būti pasiekiami be jokių dešiniųjų Alt klavišų. Simboliai !@#$%^&* turi būti pasiekiami be jokių dešiniųjų Alt klavišų.

Dešinysis Alt klavišas yra toks pat blogis, kaip ir klaviatūros perjunginėjimas iš us į lt. Vienintelė išeitis lietuviams yra turėti klaviatūrą su visais klavišais pirmąjame lygyje. Kadangi to niekada neįvyks, todėl lietuviai per amžius yra pasmerkti „rasyti sveplai“.

Dovydas Sankauskas rašė...

Beje, Ryti, kaip išsprendei uždavinį surinkti su savo naudojama klaviatūra eilutę Ą%Ū$Ž*Ė+Ū!

Kiek klavišų paspaudimų prireikė? man prireikė 25 klavišų paspaudimų 10 simbolių atspausdinti. Ar dabar aišku, kodėl lietuviai be 114 (105 + 9) klavišų klaviatūros pasmerkti „amzinai svepluoti“?

Nešvepluoti yra tragiškai nepatogu. Žmogus prie daug prisitaiko. Iš dviejų blogybių (trečio Alt lygio ir „sveplo teksto“) visi natūraliai pasirinko mažesnę blogybę – „svepla teksta“.

R.U. ĄŽ rašė...

Dovydai, ar esi bandęs naudoti standartinę lietuvišką klaviatūrą?
http://ims.mii.lt/klav/

Šveplumas bent jau inteligentiškiau nusiteikusiam žmogui yra baisesnė blogybė už kokius nors nepatogumus. Net telefonu, kai galiu, rašau normaliai. Kitas keikia lietuvių kalbą ir raštą ta proga.

Tavo testas tyčia sukurtas, kad būtų sudėtinga surinkti. Kaip testui tai suprantama, bet gyvenime yra paprasčiau. kartais reik šauktuko, kartais @, %.

Negi dėl to organizuosim nešiojamų kompiuterių prekybą su daugiau klavišų?

Aš labiau baisiuosi tuo, kad Lietuvoje parduodami kompiuteriai dažniausiai neturi klaviatūroje net pažymėtų lietuviškų raidžių.

Patogiai ar ne aišku svarbu, bet ..
Jei ieškosim priežasčių šveplumui pateisinti - tai rasim. Jei ieškosim būdų kaip rašyt normaliai, tada irgi .. na nėra taip jau nepatogu..

Ar teigi, kad šveplai rašysi kol amerikietišką klaviatūrą perdarys su daugiau klavišų?

Neperdarys. Reik galvot, kaip suktis su tuo ką turim.

Deja kol kas normalu nusipirkt Vilniuje ar Kaune (ne Londone)už 3000lt nešiojamą kompiuterį ir rast jame angliškuosius windows bei klaviatūroje NIEKAIP nepažymėtas lietuviškas raides.

Tavo mintis apie daugiau klavišų graži, bet aš neįsivaizduoju kaip ją realizuoti. Ypač turint galvoj nešiojamųjų kompiuterių paplitimą.

Kokia šalis jau turi tokią klaviatūrą apie kokią svajoji?
Kaip jie tvarkosi su nešiojamaisiais ?

Unknown rašė...

Dovydai, o tu dažnai tokius „žodžius“ rašai?

Tiek „standartinėje“, tiek įprastinėje klaviatūrose lietuviškos raidės yra pasiekiamos pirmame lygyje, o kaip išdėstyti kiti simboliai, gali rinktis mažiausiai iš dviejų variantų (nekalbant apie visus savadarbius) – manau, jog to sočiai pakanka. Kam čia svaigti apie kažkokią „tik lietuviams“ skirtą klaviatūrą, kurios niekad nebus? Eterio teršimas, ir tiek... Visų rašmenų, kurių gali KADA NORS prireikti, niekad nesutalpinsi į vieną klaviatūros lygį. AltGr nėra joks blogis – tai toks pat klavišas, kaip Shift.

Dovydas Sankauskas rašė...

Ryti,

> Dovydai, ar esi bandęs naudoti standartinę lietuvišką klaviatūrą? http://ims.mii.lt/klav/

Čia ta, kur www.delfi.lt rašoma kaip žžžfdelšiflt? Naudojau apie 2 metus. Bet paskui sveikas protas nugalėjo.

> Jei ieškosim priežasčių šveplumui pateisinti - tai rasim. Jei ieškosim būdų kaip rašyt normaliai, tada irgi

Nesakau, kad pateisinu ir pritariu „sveplam“ rašymui. Pateisinti – tai viena, o aiškiai suprasti priežastis – tai visai kas kita. Nešvepluoti klaikiai nepatogu.

> Ar teigi, kad šveplai rašysi kol amerikietišką klaviatūrą perdarys su daugiau klavišų?

Na, aš asmeniškai „sveplai“ niekada nerašiau ir nerašysiu. (Kažkada 1996-aisiais „svepluodavau“, nes naudojau unikodo nepalaikantį pašto klientą PINE). Dabar laisvai minkau po tris klavišus iš karto.

> Kokia šalis jau turi tokią klaviatūrą apie kokią svajoji? Kaip jie tvarkosi su nešiojamaisiais ?

Turbūt vieninteliai anglai ir amerikiečiai turi klaviatūroje visas raides pirmame lygyje, o visus likusius simbolius pirmame+antrame lygiuose. Tačiau dauguma europos šalių pakanka 2-3 simbolius perkelti į trečią lygį (kokius nors skliaustus ir kitą smulkmę). Lietuviams į trečią lygį teko perkelti visą skaičiukų eilę.


Rimai, pritariu, kad tokios 114 klavišų klaviatūros niekada nebus. Tačiau faktas tas, kad lietuviai vis dar rašo „sveplai“. Ir rašys dar ilgai. Nemanau, kad ateityje kažkas pasikeis. Alt GR jau 10 metų naudojamas, tačiau „sveplumas“ ir toliau lygiai taip pat klesti. Anskčiau (prieš 10-15 metų) sakydavome, kad „sveplumo“ problemas sukelia skirtingos ISO koduotės ir kad viską išspręs įsigalėjęs unikodas. Dabar jau auganti nauja jaunimo karta praktiškai net nėra mačiusi ne unikodinio el. laiško. O bet tačiau „svepluojame“ kaip „sveplave“.

Unknown rašė...

Dovydai, yra žmonių, kurie rašo be skyrybos ženklų ir tik mažosiomis raidėmis. Ir vis tiek svepluoja. Manai, jiems rūpi tie skliausteliai ar juo labiau šauktukas? Didžiausiems svepliams tai nė motais. Jie svepluotų net ir su 128 klavišų klaviatūra, nes jiems taip „patogiau“. Nemanau, jog verta kiekvieno beraščio pasiteisinimus kaip gryną pinigą priimti. ;)

Apie mane

skype pseudonimas: rytumb