2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Klaviatūra virtualiai

Kadaise apie 2005 metus su Raimondu Misium sugalvojome, kad lietuviams būtų smagu turėti galimybę parašyti laišką lietuviškai kompiuteriais, kuriuose nėra lietuviškos klaviatūros. Raimondas suprogramavo tinklalapį, kuriame buvo galima rašyti lietuviškai nepriklausomai nuo to kokia operacinės sistemos klaviatūros kalba. Programa vadinosi „Lietraša“. Dabar tai jau istorija. Lietrašos adresas internete jau neveikia.

Panašiu metu, gal kiek vėliau, Aidas Bendoraitis sukūrė kitą lietuvišką virtualią klaviatūrą Klãva. Ja galima ir dabar naudotis.

Pasidairęs internete radau ir daugiau tinklalapių su virtualiąja klaviatūra numatančia ir lietuvių kalbą:

Litetype, Gate2Home, Myvirtualkeyboard , Keymanweb.

Orientuota į teksto vertimą Imtranslator.

104key.com, turėjo tik estų ir latvių klaviatūras, o lietuvių nebuvo. Užsiminiau laiškelyje apie lietuviškos poreikį ir jau pridėjo!

Internet explorer naršyklei (reikia parsisiųsti) Iekeyboard


Taigi, net keliaujantieji ar užsienio lietuviai, kurie retai rašo lietuviškai, laisvai gali rašyti normaliai, visomis raidėmis. Tiesiog reikia pasirinkti patikusį virtualios klaviatūros tinklalapį.

Tikriausiai šiomis klaviatūromis galima pasinaudoti ir telefonuose, gal net televizoriuose, kuriuose yra naršyklė, internetas, bet nėra numatytos lietuviškų raidžių klaviatūros.

Programuojantiems verta paskaityti apie JavaScript Virtual Keyboard.
Gal sumanysite virtualią klaviatūrą įkelti ir į savo tinklalapį. Paprastai interneto paslaugų teikėjai pateikia galimybę pasiekti el. paštą tinklalapyje. Būtų puiku, jei jame būtų įdiegta ir virtuali klaviatūra. Tada keliaujantieji net pavyzdžiui Turkijos viešbučio kompiuteriu galėtų patogiai parašyti normalų lietuvišką laišką.

Wikipedijoje išsamiau paaiškinta kas yra virtuali klaviatūra, užsiminta apie tekstų rašymo saugumo aspektus.

Štai Džiugas komentaruose priminė apie „Google“ virtualią klaviatūrą. Tikrai užsieniuose pasirinkus būtent lietuvišką „Google“ tinklalapį, galima ieškoti lietuviškai. Iš bėdos ir trumpą žinutę ar laiškelį tikriausiai parašytume.
Būtų smagu, jei ir „Gmail“ pridėtų virtualios klaviatūros galimybę. Kai kas to jau ir prašo.
Galite paprašyti ir Jūs.

Ačiū, Džiugai!
Ačiū ir Sauliui MAskeliūnui už virtualių klaviatūrų sąrašo papildymą ir patikslinimą.

6 komentarai:

Džiugas Grėbliūnas rašė...

Yra „Google“ virtuali klaviatūra...

R.U. ĄŽ rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
R.U. ĄŽ rašė...

Ačiū, Džiugai už komentarą. Deja, Google virtuali klaviatūra, kol kas, keliaujantiems lietuviams netinkama. Ji, numato tik tą kalbą, kokia yra kompiuterio lokalė, todėl Švedijos ar Turkijos viešbutyje ja negalėtum parašyti lietuviškai. Nenumatytas rašymo kalbos pasirinkimas ir tai trūkumas, dėl kurio jos ir neminėjau. Lietuvoje mums nėra problemos parašyti lietuviškai, o štai užsienyje ja lietuviškai rašyti negalėtum. Google tobulinimo forumuose šis trūkumas minimas, gal būt ateityje bus galima rinktis ir kitą, nei lokalės rašymo kalbą.

Džiugas Grėbliūnas rašė...

Bet: (iš VLKK)
„Google.lt su lietuvių ir kitų kalbų rašmenimis



Svetainėje www.google.lt radosi lietuviška klaviatūra – kiekvienam lietuvių kalbos vartotojui suteikta galimybė naršyti internete nešvepluojant ir nediegiant papildomos programinės įrangos.

„Google“ į savo interneto paieškos sistemą integravo iš viso 35 virtualias klaviatūras, kad informacijos ieškantys vartotojai „Google Search“ galėtų patogiai naudotis savo gimtosiomis kalbomis.

Svetainės google.lt paieškos laukelio dešinėje atkreipkite dėmesį į kompiuterio klaviatūros piktogramą.

Ją spragtelėjus atsiveria klaviatūra su lietuvių kalbos rašmenimis, tiesa, ne lietuviško standarto*.
(* Lietuviška klaviatūra reglamentuota standartu LST 1582:2000 „Informacijos technologija. Lietuviška kompiuterio klaviatūra. Ženklų išdėstymas“. Žr. svetainėje www.likit.lt, čia, 29 skirsnį „Ženklų išdėstymas klaviatūroje“.)

Naujovė padeda surinkti paieškos žodžius kitomis kalbomis ir kitais raidynais. Kalbą, o paskui atitinkamai ir tos kalbos klaviatūrą rasite pirmajame www.google.lt puslapyje, spustelėję Kalbos įrankiai.

Tada išsirenkate baltarusišką „Google“. Ją vaizdžiai nurodo valstybių vėliavos. Pavyzdžiui, rengiatės naršyti baltarusiškuose puslapiuose. Spustelite Baltarusijos vėliavą.

Jei pasiūlyta rinktis iš kelių toje valstybėje vartojamų kalbų, šiuo atveju – baltarusių ir rusų, spauskite norimą. Pairinkome baltarusių kalbą.

Tada spustelėjus klaviatūros piktokramą atsivers būtent baltarusių kalbos rašmenys.

Taip pat patogiai galima surasti bet kurios kalbos raidyną.“...

R.U. ĄŽ rašė...

Ačiū, Džiugai!

Tikrai. Reiškia būdami užsieniuose galime pasirinkti būtent lietuvišką Google versiją ir taip pasinaudoti lietuviška virtualiąja klaviatūra.

Papildysiu šį įrašą ir nuoroda į Google.

Dėkoju už naudingą pastabą.

Anonimiškas rašė...

Amazing article. I loved how you explained the importance of eCommerce website development in India and how developers are willing to for that. I also know one freelancing platform that helps you get good projects for eCommerce development. That is Eiliana.com.

Apie mane

skype pseudonimas: rytumb